Rothko: doen wat je waar je goed in bent, hobbels nemen

Mark Rothko heeft een lange weg gelopen om uit te komen waar hij voldoening uithaalde. Hij ontdekte de kunst in 1923, nadat hij zich vol weerzin had afgekeerd van de academische wereld. Hij was verwachting aan hoog aangeschreven universiteit Yale gestart met een academische carrière maar dat voldeed niet aan zijn verwachting.  Schilderkunst werd de taal waarin hij zich kon uitdrukken, zijn verbond met de wereld.

In eerste instantie schilderde hij figuratief. Na zijn surrealistische periode ontdekte hij aan het einde van de jaren veertig eindelijk zijn vorm: de vaak gigantische en volledig abstracte kleurencomposities.

Dit was vernieuwend en onbekend is vaak in eerste instantie onbemind. Het leven van Rothko is altijd ingewikkeld geweest en ook gebleven maar hij heeft een groot deel van zijn leven gedaan wat hij wilde en goed in was.  De zoektocht van Rothko is een zoektocht die vele van ons door maken. Ben ik gelukkig met wat ik doe? Haal ik eruit wat er voor mij in zit? Soms helpt om deze vragen te ordenen om nieuwe keuzes te kunnen maken.

Ik ben overtuigd dat ieder mens talenten heeft en als deze tot bloei mogen komen er iets moois ontstaat en mensen geluk zullen ervaren. Een omgeving die in je geloofd, mensen die je uitdagen en ruimte geven aan je talenten zullen daar zeer behulpzaam bij zijn.  Het begint bij jezelf, geloof in wat je kan en vind een omgeving die bij je past.  Zinnig advies kan je daarbij helpen.